Que no guanyin els de sempre!

3 de desembre de 2018
En definitiva, creiem que cal reclamar drets bàsics a les administracions i rendiment social de comptes dels nostres impostos. Es tracta de guanyar totes i tots una mica més, d’empoderar-nos, perquè deixin de guanyar tant els de sempre.

Els bancs han tornat a guanyar. Aquesta vegada han sortit airosos d’una primera sentència del Tribunal Suprem sobre els impostos de les hipoteques. S’han imposat a la justícia estatal, fent recular i rectificar al mateix Tribunal. Això sí, Pedro Sánchez ha aprofitat per fer propaganda d’una nova Llei hipotecària que regularà de nou aquestes despeses, tot i que molt probablement les entitats bancàries repercutiran als clients (com sempre) els costos tributaris que hagin d’assumir.

Mentrestant l’Ajuntament de Montmeló va aprovar al darrer Ple, amb el vots favorables del PSC, l’abstenció d’ERC i el vots en contra d’ICV-EUiA, les Ordenances Fiscals per al 2019. Unes ordenances que considerem poc valentes i poc justes socialment, que preveuen un nova pujada lineal d’un 2% (després de 9 anys de pujades continuades) en la majoria dels impostos.

Si fa com els darrers anys, el govern municipal del PSC també ens anunciarà en breu, a bombo i plateret, els pressupostos “més socials” (un any més) de la història de Montmeló. Aquests pressupostos tan socials es van modificant durant l’any i en la seva execució final acaben assemblant-se ben poc als presentats inicialment. Llavors les justificacions habituals són que la gent no ha sol·licitat les ajudes o que no reunien els requisits per accedir-hi. De debò ens agradaria que els pressupostos i les partides socials que es presenten, s’acabessin executant en la seva pràctica totalitat. Esperem governar després de les eleccions del 2019 per revertir aquesta situació i canviar criteris i prioritats.

En qualsevol cas, per posar un exemple, ens preocupa que aquest curs 2018-2019 l’Ajuntament segueixi denegant ajuts de menjador a les escoles, mentre el “Mercat Solidari” s’ha dedicat darrerament a recaptar fons per a beques menjador i mentre unes 300 persones són ateses pel banc d’aliments de Càrites parroquial.

       

I ens preocupa també molt, i per això vam presentar una moció al Ple en aquest sentit, que la Generalitat apliqui criteris mercantilistes per lliurar el serveis de menjadors escolars públics al millor postor. Com demanàvem a la moció, que va ser aprovada per majoria absoluta, volem que s’aturin els treballs del nou Decret de menjadors i que s’enceti un debat sincer amb la comunitat educativa. Volem que es creï, consensuadament, un nou marc regulatiu de l’espai del migdia a les escoles, donant prioritat a la qualitat alimentària i educativa, a la inclusió social i al reconeixement laboral com a educadores de les monitores i monitors de menjador.

En definitiva, creiem que cal reclamar drets bàsics a les administracions i rendiment social de comptes dels nostres impostos. Es tracta de guanyar totes i tots una mica més, d’empoderar-nos, perquè deixin de guanyar tant els de sempre.